ΔΗΜΟΣ

ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ -ΣΑΠΩΝ

Στη γωνιά της θρακιώτικης Ροδόπης, ο δήμος Μαρώνειας Σαπών τα έχει όλα: απέραντα αμπελοτόπια, κεραμοσκεπή αρχοντικά και έναν συγκερασμό του αρχαίου με το χριστιανικό παρελθόν. Ένας τόπος αρχαίος όσο και ο Όμηρος σας καλεί να τον εξερευνήσετε και να υποκλιθείτε στην απαράμιλλη γοητεία του.

Σήμερα, στη σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του όρους Ίσμαρος Μαρώνεια, που είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, ο αρχαίος πολιτισμός εναρμονίζεται με τη νεότερη ιστορία σε ένα μοναδικό συνταίριασμα. Ανηφορίστε στα σοκάκια γύρω από τη μικρή κεντρική πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο για να θαυμάσετε τα αρχοντικά του παλιού ιστορικού οικισμού. Εξαιρετικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής και σημείο αναφοράς αποτελεί το αρχοντικό Ταβανιώτη, κατοικία ενός Μαρωνίτη εμπόρου που λειτουργεί σήμερα και ως μουσείο. 

Σε ένα ταξίδι στον χρόνο, η περιήγησή σας ξεκινά από τη Μεγαλιθική Πύλη, τμήμα της οχύρωσης που χρονολογείται στους 9ο και 8ο αιώνα π.Χ., ενώ μια στάση στο θέατρο της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής με την εξαιρετική ακουστική και στο ιερό του Διονύσου είναι επιβεβλημένη. Μικρές διαδρομές οδηγούν σε αρχαίες οικίες με πανέμορφα ψηφιδωτά, στα βυζαντινά ευρήματα βασιλικής στην Παλαιοχώρα, στον βυζαντινό πύργο πάνω από το λιμάνι του Αγίου Χαράλαμπου που κατείχε σπουδαίο ρόλο στο πέρασμα των αιώνων, στα αρχαία λατομεία στη Μαρμαρίτσα αλλά και στα παλαιοχριστιανικά ευρήματα στη Σύναξη. Από το ταξίδι αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει το σπήλαιο της Μαρώνειας που έχει συνδεθεί με το επεισόδιο της τύφλωσης του Κύκλωπα Πολύφημου από τον Οδυσσέα.

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Δείγμα όμως αυτής της οικιστικής παράδοσης αποτελούν και τα θρησκευτικά προσκυνήματα, όπως είναι οι ναοί του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτή την παράδοση κρατούν άσβεστη τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που διατηρούνται αναλλοίωτα στον χρόνο. Το καρναβάλι των Σαπών, που είναι η πρωτεύουσα του δήμου, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου, ενώ στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής προσφέρονται εικόνες μιας άλλης εποχής.

Η φύση με τη σειρά της κυριαρχεί στον δήμο με τους απέραντους αμπελώνες και ελαιώνες, τα δάση με τις βελανιδιές, τα πεύκα και τις κουμαριές, καθώς και τα σημεία γεωλογικού και οικολογικού ενδιαφέροντος να προσφέρονται για πάσης φύσεως εμπειρίες. Οι φυσιολάτρες θα αφεθείτε στην παρατήρηση πουλιών, οι τολμηροί θα δοκιμάσετε τις αντοχές σας σε διαδρομές 4×4, αναρρίχηση και πεζοπορίες σε μονοπάτια, ενώ οι πιο χαλαροί θα κολυμπήσετε σε μια από τις μαγευτικές παραλίες της περιοχής.

Η οινική όμως απόλαυση είναι για όλους, καθώς τα περίφημα μαρωνίτικα κρασιά αποτελούν εξαιρετικό συνοδευτικό για τα πιάτα της ντόπιας κουζίνας που περιλαμβάνει στοιχεία και συνταγές από το πολυπολιτισμικό μωσαϊκό των κατοίκων της.

ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

Στο πλαίσιο αυτής της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής προωθείται και η σύσφιξη της σχέσης με τον δήμο του γειτονικού Κάρτζαλι στη Βουλγαρία μέσω του προγράμματος Interreg. Η ανάγκη για κοινές δράσεις σε δύο δήμους που μοιράζονται τον πολιτισμό, το φαγητό και τις παραδόσεις τους είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική και επεκτείνεται πέρα από τα γεωγραφικά σύνορά τους.

Με πανταχού παρόντα τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία, τα ξακουστά κρασιά, τα περιποιημένα αρχοντικά και τις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, η επίσκεψη στον Δήμο Μαρώνειας Σαπών θα γεμίσει τις αποσκευές σας με υπέροχες αναμνήσεις.